RECENTE BLOGS

TOTAL SECLUSION WINT FLINTY'S TROFEE!

"16 December stond in het teken van de Flinty's Trofee. Zoals bekend gaat de winnaar door naar de 4e voorronde van de Rob Acda Award..."

TONY CLIFTON WINT! WAT VINDEN ZIJ?

"De drie jonge honden van Tony Clifton hebben hun overwinning van de tweede ronde inmiddels verwerkt. 
Deze broodnuchtere gasten bruisen van energie en hebben één doel: Fun! Overal fun!"  

BABOOSHKA BLIKT TERUG OP WINNEN EERSTE VOORRONDE


"Wij hebben er heel veel zin in! de finale spelen is al een prijs op zich en we gaan er ook gewoon van genieten! We hebben wel nog wat kleine verassingen in petto die ontbraken bij de eerste voorronde maar wil je weten wat dat is, dan moet je gewoon een kaartje kopen en komen kijken naar ons!" 


PATRO UNIVERSITY EDITIE 24 OKTOBER

"Maandag, 24 oktober, vind de eerste editie van het nieuwe seizoen Patro University plaats, in het nieuwe oefenruimte complex Slachthuis." 
KrakersIJland & the Locomotives stapt op de trein naar de finale

KrakersIJland & the Locomotives stapt op de trein naar de finale

Een terugblik op de derde voorronde

Je zal maar met twee bands tegelijk in de finale komen te staan… Het overkwam Daan Krakers toen KrakersIJland & the Locomotives afgelopen vrijdag de juryprijs won tijdens de derde voorronde van Rob Acda Award 2014/2015. Later in dit stuk zal hij vertellen hoe hij dit gaat doen tijdens de finale, maar laten we eerst even terugblikken op de rest van deze mooie derde voorronde.

Samen met zijn gitaar trapt Jurre van der Linden de avond af. Met zijn Hollandse naam klinkt zijn sound hier en daar toch echt wat Iers. De 17-jarige Jurre doet lekker wat hij zelf wilt en lijkt zich goed te voelen op het podium. Tijdens zijn laatste nummer klimt hij achter de piano en krijgt hij het publiek zonder moeite zover om met hem mee te zingen. Jurre laat de zaal opgewarmd achter, klaar voor de volgende acts.

KrakersIJland & the Locomotives is de tweede act en weet het publiek in de eerste seconden al enthousiast te maken met een lekkere intro en leuk onderling contact. Ook het locomotiefje op de basdrum, waar later in het optreden echt stoom uit komt, valt direct op. Je kan zien dat de bandleden plezier hebben in wat ze doen. En dat plezier slaat ook over op de zaal, wat te merken is aan de enthousiaste reacties en het dansende publiek dat in de opbouwtijd van de volgende band gewoon door danst.

Niet veel later is het tijd voor de derde act De Wolkenshow. De drie heren doen voor de tweede keer op rij mee en zijn dan ook bekende gezichten van de Rob Acda Award. De Nederlandse teksten hebben een creatieve invalshoek en gaan over uiteenlopende onderwerpen als ‘het leven als vuilnisman’ en ‘psychische vreemdheden die je in je hoofd tegen kunt komen’. Tijdens het laatste nummer wordt de zaal wakker geschud met een rockend nummer over een muis in een proeflab. Terwijl de gitarist op enthousiaste wijze de geluiden van een muis imiteert, betreedt een vierde persoon het podium: de professor. Deze laatstgenoemde gaat na het uitvoeren van zijn proeven uit de kleren en laat hiermee een wild publiek achter.

Aan de volgende band om het publiek verder op te stoken en dat lukt de vierkoppige band Chapter 9 erg goed. Door het Nirvana T-shirt van de 2e gitarist is de associatie met grunge al snel gelegd, maar de band heeft toch meer rock-elementen. Het is duidelijk dat het publiek het leuk vindt, want Chapter 9 gaat er aan het einde van de avond met de publieksprijs vandoor. Hierdoor maken zij nog kans op een plek in de finale. Dat zij alles gegeven hebben, wordt later al helemaal duidelijk: “Ter voorbereiding hebben we niet alleen in de oefenruimte gestaan, maar zijn we ook naar de Patro University avonden geweest. Naar aanleiding hiervan hebben we een actieplan opgesteld om onszelf zo goed mogelijk klaar te stomen voor dit optreden. Ook hebben we tips gevraagd aan andere bands en heeft Bird Control (deelnemer vierde voorronde) onze set in de oefenruimte gejureerd.”, aldus de drie mannen en de stoere dame achter de drums.

Zij is overigens niet de enige vrouw die haar ‘mannetje’ staat tijdens deze voorronde, maar liefst vijf vrouwen staan op het podium van de Klein Zaal. Eén daarvan is Arianne, de vijfde deelnemer van de avond. Arianne komt vanaf het eerste nummer al over als een chick met power. Haar medebandleden staan haar vrolijk bij, wat past bij de opgewekte poppy sound van de muziek. De interactie met het publiek heeft Arianne zeker onder de duim en ook de rest van de band lijkt goed te weten wat ze doen.

De afsluiter van de avond is een bijzondere en een eervolle vermelding waardig. Daar waar de andere vijf acts tweeënhalf maand de tijd hadden om zich voor te bereiden, hadden de jonge muzikanten van Despite Reality slechts één dag. Iets wat hen niet heeft afgeschrikt. Alsof ze al jaren bezig zijn, weten ze het publiek gelijk al te boeien. Het publiek luistert geïnteresseerd naar de symfonische introductie van de gitarist, waarna de rest van de band één voor één het podium op komt. De muzikanten staan lekker speels op het podium en de opmerking van de zanger over het derde nummer getuigt van een jonge maar toch zelfverzekerde band. “Dit nummer zal volledig instrumentaal zijn, want we konden geen tekst bedenken. Dus ga ik nu maar tamboerijn spelen.”. Leuk ook om te zien hoe de trompettist, met zonnebril op, vol enthousiasme een show weggeeft.

Het is voor de jury dan zeker ook niet eenvoudig om tot een keuze te komen. Toch kan er maar één de winnaar zijn, en vanavond is dat KrakersIJland & the Locomotives. “Het is gewoon gaan nu.”, vertellen de bandleden van KrakersIJland & the Locomotives in koor na de derde voorronde. Op naar de finale, waar bandlid Daan Krakers ook met de band Bunch on a Breakout zal spelen. “Het wordt wel flink m’n aandacht verdelen, dat is lastig want je wilt het beste voor beide bands. Ik moet dus gewoon het beste voor beide geven en het aan de jury overlaten. Beide bands hebben hun specialiteit, deze band doet het net wat beter op muzikaal vlak en The Bunch heeft wat meer een showelement. Ik weet niet welke het beste is.”, aldus Daan. De bandleden kennen elkaar van hun opleiding op het Art & Entertainment College in Amsterdam en hebben al in allerlei bands met elkaar geformeerd. Uiteindelijk besloten ze toch maar een genre te kiezen en zo kwam de band KrakersIJland & the Locomotives tot stand. Aan hun podiumpresentatie moet nog wat gesleuteld worden, vinden de muzikanten zelf, maar vol positieve energie gaan ze richting de finale. 

We gaan alweer naar de laatste voorronde van Rob Acda Award 2014/2015. Op vrijdag 6 februari zullen de laatste zes bands strijden om een plek in de finale en krijgen de publiekswinnaars te horen wie van de vier kanshebbers doorgaat. De finale is trouwens op 20 maart in de Grote Zaal van Patronaat.Auteur: Nadieh Bindels