RECENTE BLOGS

TOTAL SECLUSION WINT FLINTY'S TROFEE!

"16 December stond in het teken van de Flinty's Trofee. Zoals bekend gaat de winnaar door naar de 4e voorronde van de Rob Acda Award..."

TONY CLIFTON WINT! WAT VINDEN ZIJ?

"De drie jonge honden van Tony Clifton hebben hun overwinning van de tweede ronde inmiddels verwerkt. 
Deze broodnuchtere gasten bruisen van energie en hebben één doel: Fun! Overal fun!"  

BABOOSHKA BLIKT TERUG OP WINNEN EERSTE VOORRONDE


"Wij hebben er heel veel zin in! de finale spelen is al een prijs op zich en we gaan er ook gewoon van genieten! We hebben wel nog wat kleine verassingen in petto die ontbraken bij de eerste voorronde maar wil je weten wat dat is, dan moet je gewoon een kaartje kopen en komen kijken naar ons!" 


PATRO UNIVERSITY EDITIE 24 OKTOBER

"Maandag, 24 oktober, vind de eerste editie van het nieuwe seizoen Patro University plaats, in het nieuwe oefenruimte complex Slachthuis." 
Rob Acda Foto Award: Joséphine Kurvers

Rob Acda Foto Award: Joséphine Kurvers

Ben jij ook benieuwd wie de maker van die coole foto van Bunch on a Breakout is? Dat gaan we je nu vertellen, namelijk: Joséphine Kurvers! Deze Groningse doet samen met drie andere fotografen mee aan de Rob Acda Foto Award 2014/2015, waarvoor zij de eerste voorronde heeft vastgelegd. Hieronder meer over het mens achter de lens.

Wie ben je, wat doe je en waarom heb je je voor de Rob Acda Foto Award aangemeld?
Naast dat ik softwareontwikkelaar en opleider aan de Rijksuniversiteit van Groningen ben, studeer ik aan de Fotoacademie in Amsterdam waar ik specialiseer in modefotografie. Mijn liefde voor fotografie ontstond echter al eerder, tijdens het fotograferen van muzikanten tijdens concerten. In mijn vrije tijd ben ik actief als vrijwillige fotograaf bij KindaMuzik en als een van de huisfotografen van poppodium Vera Groningen.

Ik heb mij voor de Rob Acda Foto Award opgegeven, omdat ik het fijn vind om van mensen uit het vakgebied echt bruikbare feedback op mijn werk te krijgen. Ik heb al eens eerder meegedaan en toen heb ik veel gehad aan het juryrapport. De opmerkingen hebben bijgedragen aan verbetering van mijn werk. Uit mijn omgeving hoor ik opmerkingen als "mooie foto's", maar zelden hoor ik een opmerking die me verteld hoe ik me nog kan verbeteren. Ik wil graag groeien als (pop)fotograaf en sta altijd open voor opbouwende kritiek. Ook is het leuk om te zien hoe relatief jonge bands vaak alles uit de kast trekken om een goede performance neer te zetten en de zaal weten te verrassen met een optreden van hoge kwaliteit. Ten slotte is het voor mij ook een uitdaging om in 20 minuten een goed beeld te schieten die de lading van een optreden dekt. Hoewel ik ervaring heb met het fotograferen van concerten in weinig tijd (zo mag je bij grotere namen alleen maar de eerste drie nummers fotograferen), is zes keer twintig minuten van zes verschillende bands een grotere uitdaging in mijn ogen.

Hoe heb je je hierop voorbereid?
Ik heb gezorgd voor een goede nachtrust de nacht van tevoren, zodat ik goed uitgerust kon fotograferen tijdens de voorronde. Het fotograferen van zes uiteenlopende bands vlak achter elkaar is namelijk vrij intensief en vergt veel concentratie. Ook heb ik in de week voor het plaatsvinden van de voorronde een boek over concertfotografie gelezen: Concert and Live Music Photography van J. Dennis Thomas. Ik had het al een tijdje in mijn kast staan, maar was er nog niet aan toegekomen om het te lezen. Het leek me nu als voorbereiding wel een steuntje in de rug om nog even wat tips door te nemen van een ervaren popfotograaf. Verder heb ik opgezocht wat voor muziek de bands maken die tijdens de voorronde zouden spelen en gekeken of ik filmpjes/foto's kon vinden van eerdere optredens, om zo een beeld te krijgen van wat ik kon verwachten.

Hoe vond je de avond?
Ik was aangenaam verrast door alle zes de acts. Iedere band heeft alles gegeven, dat is erg leuk om te merken. Een aantal bands deden zelfs iets extra's om er een echte show van te maken: zo waren er verschillende (gekke) outfits (Pino stond op een gegeven moment op het podium te dansen) en werden er rozen uitgedeeld. Ondanks mijn voorbereiding is het altijd weer een verrassing of de bands een dynamische show zullen neerzetten. Dit bleek uiteindelijk wel het geval te zijn. Ik kon af en toe amper bijhouden wat er allemaal op het podium gebeurde. Daardoor mis je zo nu en dan een mooi moment, maar dat hoort bij het vak. Ondanks dat ben ik boven verwachting tevreden met de foto's die ik heb gemaakt. Dat had ik niet gekund zonder de energieke optredens van de bands! Daar ben ik ze dan ook erg dankbaar voor.

Nog een slotwoord?
Natuurlijk zou het mooi zijn om de Rob Acda Foto Award te winnen deze keer, maar dat is niet waar het mij in eerste instantie om gaat. Meedoen met de competitie is voor mij al erg leerzaam!

Vanaf a.s. zaterdag zijn Joséphine haar foto's te zien in café Pitcher. De expositie loopt tot en met 26 december, dus gaat dat zien!