BLOG VAN WINNAAR 2012/2013: BAPTIST

"Elektronisch live duo Baptist (Dimitri Opstal en Matthijs Koster) mag zich bij The Hype, FunkAbilities (de voorganger van Chef’Special) en K-Oz collective voegen want alleen hen lukte het om zowel de juryprijs als de publieksprijs tijdens een finale van de Rob Acda Award mee naar huis te nemen. Alsof dat nog niet genoeg is won Baptist ook de betaalde optredens op Young Art Festival en Mixtream Festival. “Ik geloof het nog steeds niet!”, zegt Matthijs."

Lees meer..

BLOG VAN WINNAAR 2011/2012: DRESS UP DOLLS

"De Rob Acda Award is voor Noord-Holland een van de grootste talentenjachten voor bands. Veel concurrentie, daardoor een hoog instapniveau, maar ook veel media-aandacht en natuurlijk een optreden op de main stage van Bevrijdingspop als grote prijs."

Lees meer...

Blog van winnaar 2010/2011: The RED17

"Toen wij hoorden dat wij door waren naar de tweede voorronde van de Rob Acda Award was het voor ons het eerste echte avontuur wat we zouden gaan beleven met THE RED17."

Lees meer...

 
BLOG VAN WINNAAR 2011/2012: DRESS UP DOLLS

BLOG VAN WINNAAR 2011/2012: DRESS UP DOLLS

"De Rob Acda Award is voor Noord-Holland een van de grootste talentenjachten voor bands. Veel concurrentie, daardoor een hoog instapniveau, maar ook veel media-aandacht en natuurlijk een optreden op de main stage van Bevrijdingspop als grote prijs."

In 2010 hebben we een EP opgenomen (“In Store”). We wisten dat we met deze opnamen goede kans maakten voor de voorrondes. We hebben daarvoor onze meest toegankelijke muziek ingestuurd, dat is een bewuste keuze geweest. Gelukkig heeft dat goed uitgepakt, want we waren direct door de selectie heen.

Dress Up Dolls is een band met een visie. Voordat we ons hebben ingeschreven voor de Rob Acda Award hebben we lang gezocht naar onze sound, onze uitstraling en een eigen identiteit. Daar is naast het schrijven en oefenen de meeste tijd in gaan zitten. Nu zijn we erg blij dat we daar lang genoeg over hebben nagedacht.

De Rob Acda Award is voor Noord-Holland een van de grootste talentenjachten voor bands. Veel concurrentie, daardoor een hoog instapniveau, maar ook veel media aandacht en natuurlijk een optreden op de main stage van bevrijdingspop als grote prijs.

Daarnaast is het goede netwerkplek omdat je vrij veel contacten opdoet met andere bands van hetzelfde niveau en vaak ook met dezelfde wil om verder te komen.

Het Patronaat heeft voor ons een bijzondere betekenis. Natuurlijk omdat we de finale daar gewonnen hebben, maar eerder al doordat het de plek is waar het conservatorium overgangsexamens organiseert. Alle 3 hebben we aan het conservatorium gestudeerd, niemand heeft de opleiding afgerond. We kozen voor onze eigen muziek en ook daarom voelt het voor ons zo goed dat we op eigen benen, in een vol Patronaat gespeeld hebben. Laat staan bevrijdingspop! De voorronde speelden we in een goed gevulde zaal met een heleboel muziekliefhebbers. Toen de uitslag bekend werd gemaakt en wij door waren naar de finale voelden we alle 3 dat dit wel eens ons jaar kon worden.

Het juryrapport van de voorronde liet ons weten dat onze muziek redelijk alternatief is. Dit is voor ons geen nieuws, maar omdat we nu in de finale van de Rob Acda Award een show op bevrijdingspop konden winnen hebben we heel goed nagedacht over de balans in de set tussen alternatief en pop zonder onszelf te verloochenen.

We leggen de lat voor onszelf al hoog, maar wat de liedjes betreft is het altijd lekker om te horen wat de meningen van anderen zijn, helemaal een vakjury. Als voorbereiding op de finale hebben we heel veel gerepeteerd om de set zo strak, vet en energiek mogelijk te laten klinken. Ook hebben we extra aandacht gegeven aan het neerzetten van onze visie. Wat willen we met de band, wat willen we overbrengen en wat ga je vertellen met je kleding? In de finale hebben we geprobeerd dat moddervet over te brengen.

Wij hebben gekozen om ons eigen gang te gaan en te schrijven wat we zelf te gek vinden. We schrijven vooral vanuit ons gevoel. Onze weg is misschien eigenwijs, zeker in vergelijking met veel 3FM georiënteerde bandjes. Maar op deze manier hebben we echt het gevoel dat we op onze manier een nieuwe impuls kunnen geven aan de Nederlandse popcultuur. Die kan wel een frisse wind gebruiken.

We hadden veel zin om in de grote zaal van het Patronaat te spelen. Toen we onze mede-finalisten ontmoetten viel ons op dat de sfeer heel relaxed was. We hebben vrij vaak meegedaan aan talentenjachten en dat hebben we wel anders meegemaakt. Die avond hebben we een waanzinnig optreden gegeven. Het voelde goed en het publiek deed lekker mee. Het Patronaat bruiste van de energie en we hebben alles gegeven.

Na een veel te lange speech van de presentator werd uiteindelijk keihard “DRESS UP DOLLS!!!!” geroepen bij de bekendmaking van de eerste prijs. Met het optreden op het Houtpodium op Bevrijdingspop in het verschiet gingen we helemaal uit ons dak.

Het optreden op Bevrijdingspop was waanzinnig. Toen de vraag; “wat betekent bevrijdingsdag voor jullie” opkwam reageerden we met: “onze muziek naar het grote publiek”.  Eindelijk konden we onze muziek laten horen aan iedereen.

Het voelde voor ons heerlijk om te beseffen dat we grote optredens als Bevrijdingspop gewoon aankunnen. Muzikaal hebben we onze weg gevonden, waar we heel blij mee zijn en daarnaast zijn we ook zelfverzekerd genoeg om voor 25.000 mensen nog steeds onszelf te blijven.

Achteraf is het winnen van de Rob Acda Award voor ons de perfecte springplank geweest naar hopelijk nationale bekendheid. Je krijg veel media aandacht en contacten in de industrie die al niet makkelijk is, zo hebben wij er een ook een boeker aan overgehouden. Ook zit er nog een optreden op het Haarlemsche Helden Festival  en een voorprogramma act van Max Rafferty (31-05) in het prijzenpakket. We hebben er heel veel zin in!


Voeg een opmerking toe

Naam:

Email:

Opmerking: